Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är Liberalerna på den rödgröna sidan nu? Hör Jennie Claessons svar i klippet. Foto: Pontus Stark

Uppsalas spårväg har kostat 166 miljoner – innan bygget är igång

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna och det rödgröna styret har enats om en ”sakpolitisk överenskommelse”. Det innebär bland annat grönt ljus för spårväg och att Alliansens framtid är osäker.

Samtidigt bekräftar kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) att spårvägsplanerna redan kostat kommunen uppåt 166 miljoner kronor.

Under onsdagen höll Liberalerna och Socialdemokraterna en gemensam pressträff på resecentrum i Uppsala.

– Vi har nått fram till en bred överenskommelse, säger Jennie Claesson (L),

I den ingår bland annat att bygga spårväg i Uppsala, vilket det nu finns en politisk majoritet för. Planen är att första spadtaget ska att tas under 2024. Enligt källor till SVT har kommunen lagt nästan 166 miljoner kronor på projektet, innan ens spaden satts i backen.

”Behöver lösa Uppsalas trafikproblem”

– Det stämmer. Vi följer den budget som finns där det handlar om 6,1 miljarder totalt och där staten står för hälften, säger Erik Pelling (S).

Är det ansvarsfullt att lägga så mycket pengar i dessa kristider?

– Att bromsa sig ur en uppförsbacke är inte aktuellt för oss. För att ta oss igenom den här krisen behöver vi också investera i framtiden. Vi behöver lösa Uppsalas trafikproblem och skapa trygghet för arbetsliv och företag, säger Erik Pelling (S).

Vad prioriterar ni bort för att ha råd med det här?

– Vi kommer att återkomma till det i höstens budgetarbete.

Alliansen i Uppsala splittrad

Liberalernas överenskommelse med Socialdemokraterna har lett till att Alliansens framtid är osäker.

– Ett samarbete ska präglas av öppenhet och respekt – och det här agerandet gör inte det, säger Therez Almerfors (M), kommunalråd.

Även Centerpartiets kommunalråd Ehsan Nasari är besviken.

– Jag förstår inte hur L och S ska få ihop kalkylen med att både trygga välfärden utan att samtidigt inte riskera kommunens långsiktiga ekonomiska stabilitet, säger han i ett pressmeddelande.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att kommunen lagt omkring 300 miljoner på spårvägsplanerna, vilket Erik Pelling då bekräftade. Men uppgiften är fel. Rätt ska vara 165 801 355 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet