Tioårsdagen firades med en dog-walk där hundar och förare presenterade sitt arbete inom kommunens vård-och omsorgsarbete. Foto: SVT

Uppsalas vårdhundsteam firar tio år

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fyllde vårdhundsteamet i Uppsala tio år. Sveriges första vårdhund certifierades år 2007 i Uppsala.

Tioårsdagen firades med en dog-walk där hundar och förare presenterade sitt arbete inom kommunens vård-och omsorgsarbete.

– Det känns jätteroligt att vi firar tio år, jag är väldigt stolt, säger Mia Boivie utvecklingsledare vårdhundsverksamheten Uppsala kommun.

För att bli en vårdhund finns vissa krav och tester som hunden måste genomföra.

– Hunden gör ett lämplighetstest där man tittar på socialiteten, träningsbarheten, miljöstabiliteten och hundens vilja att samarbeta med människan, säger hon.

Skapar relationer och motiverar

Det finns totalt 13 certifierade vårdhundar och fem vårdhundsförare i kommunen. Hundens förmåga att motivera till känslolägen och olika aktiviteter är överlägsen människans, enligt Mia Boivie.

– Hunden skapar relationer med personer som gör att man glömmer bort sina oförmågor och att man börjar göra saker utan att tänka på det.

”Hunden har en otrolig styrka inom vården”

Vårdhundsverksamheten anser att hunden har en självklar plats i vården eftersom att den kan göra så mycket för den enskilde som är viktigt.

–  Vår framtidsvision är att fortsätta visa vårdhundens otroliga styrka inom vården. Vi har nya målgrupper och vi börjar redan till hösten, säger Mia Boivie.

LÄS MER: Stabila Hilda utsedd till årets vårdhund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.