Föremålen som Ronja Bågling var med och hittade kan vara över 1000 år gamla. Foto: Privat

Uppsalastudent hittade 1 000 år gammal gravplats

Uppdaterad
Publicerad
Mitt under fisketuren i Jämtland var Uppsalabon Ronja Bågling med om ett annorlunda fynd. En gammal grav som kan vara från vikingatiden.

Ronja Bågling var ute på promenad i skogen med sin pojkvän och dennes syskonbarn för att leta efter bete till sin fisketur, när de i stället snubblade över något helt annat. En historia som P4 Jämtland var först med att berätta.

– Barnen grävde en bit bort i skogen och började ropa efter en stund att de hittat en skatt. Javisst, en ”skatt” tänker man ju som vuxen, men så började de hitta mer saker och då blev vi fundersamma om vad de egentligen grävt upp, säger Ronja Bågling.

Yxhuvud och knivblad bland fynden

Det uppgrävda visade sig vara betydligt äldre än betesmaskar. Nära platsen hade det legat en flottarstuga och när det började dyka upp ett yxhuvud, knivblad och andra mindre föremål så tänkte Ronja Bågling att det var rester därifrån som barnen hittat. Men så dök fragment av en benkamm upp.

Det fanns yxhuvud och flera knivblad i graven. Foto: Privat

– Då trillade polletten ner att det här inte var från stugan utan gammalt på riktigt, säger hon.

I Uppsala studerar Ronja Bågling basåret i arkeologi, så hon visste hur hon skulle agera när hon väl insåg vad de hittat. Föremålen som redan var uppgrävda tog de med till pojkvännens stuga och hon kontaktade experter på området och Länsstyrelsen.

Några fragment som hittades i graven. Foto: Privat

”Jag har fortfarande svårt att förstå det”

En utgrävning genomfördes strax därpå och Ronja Bågling fick hjälpa till.

– Jag är otroligt glad över att jag fick hjälpa till. Jag har fortfarande svårt att förstå det och tror att de rätt som det är ska höra av sig och säga att det inte alls är gammalt. Vanligen brukar det finnas en stensättning vid gravar, men här fanns ingenting som visar det. Hade barnen stoppat ner fingrarna i mossan två meter åt sidan så hade vi inte hittat det.

Fynden har skickats på datering för att fastslå exakt ålder, men det ser ut som att graven kan vara från runt 700-1000-talen enligt vår tideräkning. Vilket skulle placera dem i perioden vendel-vikingatid.

Är inte det här något av en dröm för en arkeologistudent?

– Det är ju det! Redan som barn drömmer man om att bli Indiana Jones, men det händer bara inte. Och så händer det! Och mig! Det är svårt greppa, men otroligt kul, säger Ronja Bågling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer