• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Studenten Miranda Andersson bor tillsammans med pojkvännen i Uppsala. Foto: Privat

Studenten Miranda, 24, förde över pengar – nu riskerar hon utvisning

Publicerad
Miranda Andersson förde över en summa pengar till sina föräldrar för att hon ville ha dem i tryggt förvar. Men det ser Migrationsverket inte med blida ögon på, och nu riskerar Uppsalastudenten att utvisas till USA, innan hon hunnit ta examen.

Sommaren 2016 flyttade amerikanska Miranda Andersson till Uppsala för att läsa en master i digital media på universitetet. Hon läser andra året på utbildningen och är mitt uppe i sin masteruppsats. Men nu riskerar hon tvingas lämna landet innan hon tagit examen.

– Det är frustrerande och väldigt stressigt att gå och vänta på när ett beslut ska komma och inte veta om det blir bra eller dåligt, säger hon.

Halvvägs in på höstterminen kom Migrationsverkets ultimatum: lämna landet inom fyra veckor, eller överklaga.

Anledningen är att hon hade mindre än 80.640 kronor på sitt konto under ett par månader i somras. Summan utgör det försörjningskrav som hon måste visa upp för att få ett uppehållstillstånd för studier i Sverige.

”Ville ha dem i tryggt förvar”

Delar av pengarna saknades eftersom hon fört över dem till sina föräldrars konto.

– Det var inte hela summan, men tillräckligt för att jag skulle hamna under gränsen. Jag ville inte ha så mycket pengar på kontot och förde över dem för att ha dem i tryggt förvar.

Men det är ingen ursäkt, säger David Lindstrand, Migrationsverkets rättsliga expert till Expressen:

– Man kan inte ha ett konto som mamma eller pappa står på. Man ska ha kontanta pengar på ett namnbundet konto under hela tillståndstiden.

Miranda Andersson har överklagat beslutet och väntar nu på nytt besked från Migrationsverket. Under tiden har hon kommit överens med ansvariga på utbildningen.

– Vi ska försöka hitta en lösning så att jag kan ta examen även om jag tvingas lämna landet, även om det kommer att bli mycket svårare. Men jag hoppas på ett positivt beslut från Migrationsdomstolen, så att jag kan åka hem och träffa min familj, och så att jag kan söka uppehållstillstånd för arbete i Sverige efter examen.

Mer om försörjningskravet

Visa

Försörjningskravet för dig som har ansökt under år 2017 är minst 8.064 kronor per månad. För ansökningar som kommit in till Migrationsverket den 1 januari 2018 eller senare är försörjningskravet minst 8.190 kronor per månad.

Du måste visa att du har försörjningen tryggad för den tid som du söker uppehållstillstånd för. Det innebär att du måste visa att du har pengar tillgängliga genom egna banktillgångar, stipendium eller liknande, som exempelvis studiemedel från hemlandet.

Om du ska studera i ett år eller mer, ska du visa att din försörjning är tryggad för tio månader per år. Se exempel i faktarutan nedan.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer