Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se Faridjon berätta om sitt supersparande. Foto: SVT

Uppsalastudenten sparar över 9 000 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna börjar Uppsalas studenter sin hösttermin. Och de har fått det allt tuffare ekonomiskt. Första halvåret i år fick de en fjärdedel mindre att leva på, enligt Swedbank.

Men trots de tuffa tiderna lyckas Uppsalastudenten Faridjon Inagambaev spara nästan 10 000 kronor i månaden.

De två Uppsalastudenterna Faridjon Inagambaev från Sundsvall och Maria Sorelius från Stockholm, närmar sig budgettänket på lite olika sätt.

Faridjon har till exempel ett Excel-ark på sin dator där han räknar igenom och planerar varje månad. Senast i augusti kunde han till exempel spara undan 9 750 kronor. Inkomsten består av studiemedel, lön från sommarjobb, och så får Faridjon 3 000 kronor av sina föräldrar varje månad.

Studentliv i Uppsala

Ingen alvedon på två år

Maria Sorelius bedömer att tre fjärdedelar av hennes budget går till mat och husrum, och resten till exempelvis nöje och kläder.

– Medicin är en grej som jag har prioriterat bort. Jag har till exempel inte köpt Alvedon på över två år, utan det har jag ransonerat, säger hon.

Faridjon Inagambaev gör andra prioriteringar.

– Jag promenerar överallt istället för att åka kollektivt till exempel, säger han.

– Det är tråkigt att man ska behöva dra in på att besöka föräldrarna till exempel. Men det är otroligt dyrt med 120 kronor enkelresa för att åka kollektivt om jag ska besöka dem, säger Maria Sorelius.

Faridjons månadsbudget

Augusti

Inkomster: 3 000 kr lön, 3 000 kr från föräldrar, 10 500 kr studielån, 4 565 kr studiebidrag, 1 000 kr från sparande.

Total inkomst: 22 065 kr

Utgifter: Hyra: 3 415 kr hyra, mat: 2 000 kr, sovrum inredning: 500 kr, kurslitteratur: 4 000 kr, skolmaterial: 500 kr, internet: 300 kr, dagligt livsmedel: 250 kr, äta ute: 500 kr, bio: 250 kr, konsert/teater: 100 kr, gym: 500 kr, kröklivet: 0 kr.

Totala utgifter: 12 315 kr

Inkomst minus utgifter = 9 750 kr i sparande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet