Studien har undersökt bemötandet föräldrar får när de kontaktar skolor för att få information om skolvalet. I studien kontaktades 3 430 grundskolor runt om i Sverige via mejl av en påhittad förälder som hade frågor och ville veta mer om den aktuella skolan. Frågorna gällde bland annat skolans profil, kötid och hur ansökningsprocessen såg ut.
– Det viktigaste med den här studien är att vi uppmärksammar den socioekonomiska diskrimineringen, säger Jonas Larsson Taghizadeh, forskare i statskunskap vid Uppsala universitet.
Ett stort experiment
Svarsfrekvensen var 75 procent, och enligt Jonas Larsson Taghizadeh är det här ett av de största diskrimineringsexperimenten som genomförts i Sverige. I mejlet skrev den påhittade föräldern sitt namn och yrke. Föräldragruppen var uppdelad i lågutbildade föräldrar, i mejlet undersköterskor, och högutbildade föräldrar, i mejlet tandläkare. Det fanns också en gruppindelning mellan föräldrar med svenskklingande respektive arabiskklingande namn.
– Vi har så pass många skolor med i studien att vi kan dra tydliga statistiska skillnader mellan svaren. En viktig sak var att vi kontaktade skolorna mitt i terminen och resultaten skulle kunna vara annorlunda om vi kontaktat skolor i början av skolvalet när fler skolor hade plats, säger Jonas Larsson Taghizadeh.
I klippet: Hör om studiens resultat och vad de kan leda till.