”Utan en anmälan kan vi inte göra något”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolisen säger sig inte ha varit medvetna om omfattningen av problemet tidigare, eftersom så få trakasserade bostadssökare har anmält. Polisen uppmanar nu utsatta personer att anmäla.

Är ni medvetna om att problemet existerar?

– Varken jag eller roteln kan erinra om oss att vi har fått in någon anmälan om problemet tidigare. Med det sagt så är det inte så att det inte kan ha hänt, men fram till ert reportage så hade vi liten vetskap om detta, säger Uppsalapolisens presstalesperson.

Vad kan göras åt det då?

– Vi uppmanar alla att anmäla om man blir utsatt för något sånt här. Det kan handla om brotten ofredande eller sexuellt ofredande beroende på kontaktens art, säger Christer Nordström.

Blocket efterfråga mer preventivt arbete från polisens sida. Är det möjligt?

– Med tanke på att varken jag eller mina kollegor på roteln har någon direkt erfarenhet av detta så så är det väldigt svårt för polisen att göra något åt det. Detta med tanke på att vi inte vet hur stort det är eller hur många som är drabbade, säger Christer Nordström.

Så hur tacklar man detta då?

– Om en polisanmälan skulle inkomma till oss som rör detta så kan vi börja arbeta. Det vi gör då är att se om det faktiskt är ett brott som föreligger och därefter ta nödvändiga åtgärder.

Vad kan åtgärderna innefatta?

– Först måste vi faktiskt komma till slutsatsen av att ett brott är begånget. Sen så sätts de insatserna som görs i förhållandet till möjligheterna att utreda det.

Konkret. vad innebär det? Kan det bli tal om ip-tracking eller liknande?

– Svårt att säga i nuläget. Däremot så är det viktigt att utsatta personer faktiskt sparar så mycket av eventuellt bevis som möjligt, som till exempel sms eller mail, så att en utredning lättare kan genomföras, säger Christer Nordström.

Så vad gör ni nu när informationen om problemet har nått er?

Vi uppmanar som sagt alla utsatta att anmäla. Utan en anmälan kan vi inte göra något, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostad mot sex

Mer i ämnet