Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utbildningsministern besökte Uppsala under onsdagen – och svarade på frågor om lärarsituationen i länet. Foto: SVT

Utbildningsministern om lärarbristen: ”Arbetsmiljön måste förbättras”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen besökte utbildningsminister Anna Ekström (S) Uppsala. Hon kommenterade både den låga lärartätheten i Uppsala kommun och bristen på förskollärare i länet.

– På lång sikt finns det bara ett sätt att lösa problemen. Det är att göra yrkena så attraktiva som möjligt och se till att de som är utbildade stannar kvar på sina arbetsplatser, säger Anna Ekström (S).

”Arbetsmiljön måste förbättras”

SVT Nyheter Uppsala har i veckan rapporterat om att Uppsala kommun hamnar på en bottenplacering gällande lärartäthet i landet och att Skolverket larmat om att det behövs hundratals nya förskollärare i länt fram till år 2021. Det samtidigt som antalet sökande till utbildningen minskar.

– När jag är ute och pratar med lärare i dag så är det arbetsmiljön och tidspress som de lyfter fram som det största problemet, säger Anna Ekström (S).

I klippet ovan kan du höra Utbildningsminster Anna Ekström (S) Uppsala berätta om vad regeringen ska göra för att öka lärartätheten och för att locka fler att utbilda sig till förskollärare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer