I normala fall undervisas läkarstudenterna bland annat här på Biomedicinskt centrum, BMC. Nu sker all undervisning digitalt. Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet

Coronautbrottet bland läkarstudenter växer – smitta spreds på fest

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett tjugotal studenter på läkarprogrammet vid Uppsala universitet har bekräftats smittade av covid-19. Siffran för termin fem och sju tillsammans är nu 25 smittade. Undervisningen hålls nu helt digitalt för att kapsla in smittan.

Smittspridningen misstänks ha startat utanför undervisningstid.

Studenterna på termin sju ska ha smittats på en privat fest medan ingen orsak till utbrottet har hittats för termin fem.

De som läser termin fem har haft patientkontakt och under förra veckan träffade en av de smittade en patient. De som bekräftats smittade nu ska inte ha träffat patienter då den delen av undervisningen ställdes in efter att smittan upptäcktes.

– Det vi gör nu är att vi har kontinuerlig uppföljning med smittskyddet och säkerställer att vi inte har några sekundärfall. Vår bedömning är att utbrottet på termin sju är helt under kontroll. Där har alla tillfrisknat, smittspårningen har genomförts. De har inte haft någon kontakt, säger Bertil Lindahl, ordförande för läkarprogrammets programkommitté.

På termin fem pågår smittspårningen fortfarande. Studenterna hade fysisk undervisning under höstterminens första vecka men inkubationstiden för covid-19 har snart passerats och därför väntas inga ytterligare fall hittas där.

”Har inte rätt att korsförhöra”

Studenterna ska ha hållit sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi har ingenting som tyder på att någon har brutit mot rekommendationerna att man inte får vara fler än 50. Ingen har gjort något formellt fel. Men hur den sociala distanseringen sett ut vet vi förstås inget om – vi har inte rätt att korsförhöra eleverna.

Ytterligare utbrott väntas

– Det här blir ju ett påtagligt bevis på att om man får in en smitta i en grupp som umgås relativt närgånget så kan det blossa upp. Det är stor risk att det kommer hända även på andra program under hösten, säger Bertil Lindahl.

Uppsala universitet uppmanar studenter att cykla eller promenera i stället för att åka kommunalt till skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer