Ungefär 100 studenter läser läkarprogrammets femte termin på Uppsala universitet. Foto: TT/SVT

Coronautbrott på läkarprogrammet – en av de smittade har träffat patienter

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer på läkarprogrammet vid Uppsala universitet har bekräftats smittade av covid-19. En av dem har träffat patienter. Nu stoppas den fysiska undervisningen i två veckor.

De smittade studenterna läser i en övre termin på läkarprogrammet, vilket UNT var först med att rapportera. Under terminens början har de träffat och undersökt patienter som en del i utbildningen. Vid åtminstone ett sådant besök ska en av de smittade ha deltagit.

– Det finns ingenting som tyder på att den här personen visste att den var sjuk under patientbesöken utan det har framkommit vid smittspårningen. Man kartlägger ju vilka man har träffat 24 timmar innan insjuknande, säger Bertil Lindhahl, ordförande i läkarprogrammets programkommitté.

Coronaviruset i Uppsala

Bertil Lindahl säger att situationen är allvarlig och att universitetet följer samma rutiner som annan vårdpersonal.

– Det är smittspårat och det har tagits hand om. Vi vet inte om patienten blev smittad men det är omhändertaget.

Fler kan vara smittade

– Det som jag har bekräftat säkert är tre fall men det kan eventuellt vara några ytterligare. Några andra har symptom, säger Bertil Lindahl.

För att hindra fortsatt spridning stoppas nu den fysiska undervisningen helt i minst två veckor.

– Vi måste se till att det inte sprider sig vidare, att man försöker stoppa det i sin linda är det viktigaste. Exakt hur kan man ju ha olika tankar kring men rektorn var väldigt tydlig med att inte ha fysisk undervisning, säger Bertil Lindahl, ordförande i läkarprogrammets programkommitté.

Uppsala universitet har tidigare aviserat att man ämnar anställa ”distansvärdar” vars uppgift är att gå runt på campusområdet och påminna studenterna om social distans:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet