Uppsala universitet ska anställa distansvärdar vars uppgift är att gå runt på campusområdet och påminna studenterna om social distans. Foto: SVT

Sökes: 25 distansvärdar – ska påminna studenter att hålla avstånd

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka spridning av coronaviruset på Uppsala universitet rekryteras 25 kontrollanter – så kallade distansvärdar – som ska gå runt på campus och påminna studenter om att hålla avstånd.

Inför hösten söker Uppsala universitet personer som ska arbeta med att påminna studenter som vistas i campuslokaler om social distansiering.

– Det finns en viss oro kring att studenter inte kommer att hålla distans. Det har också varit lite otydligt vilka ur exempelvis personalen som bör säga åt studenterna att hålla avstånd. Att rekrytera studenter som har det som arbetsuppgift tror vi kan vara en bra lösning, säger Fredrik Broman, tillförordnad säkerhetschef vid Uppsala universitet.

Coronaviruset i Uppsala

Utbildning i bemötande

För att söka tjänsten måste du vara student. Distansvärdarna kommer att gå en utbildning i hur de på bästa sätt bemöter studenterna, och de kommer att bära en arbetsväst som visar att de representerar universitetet.

– Sitter det flera studenter ihopklumpade utan avstånd så kan värdarna gå fram och berätta att de arbetar för universitetet och be studenterna att sprida ut sig. De kan också upplysa exempelvis nya studenter om vilka utrymmen som finns på campusområdet, säger Fredrik Broman.

I klippet ovan hör du vad studenter på campus tycker om distansvärdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet