Foto: SVT

Här sparkar studenterna in terminen – men aulan gapar tom

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen vanlig terminsstart vid Uppsala universitet. Insparkar sker i mindre skala och i universitetsaulan gapade bänkarna tomma då recentiorsmottagningen istället sändes digitalt.

Efter coronavåren, som avslutades med ett folktomt campus vid Uppsala universitet, inleds coronahösten med fler studenter på plats. Men det blir inte som en vanlig terminsstart, även om insparkar sker ändå.

– Man märker att insparken är anpassad. Vi är indelade i mindre lag och så, säger Ida Arnö som deltar i insparken för lärar- och pedagogstudenter.

Clara Angelovski och Ida Arnö är två av de 15 000 nya studenter som börjar vid Uppsala universitet hösten 2020. De ska båda läsa till ämneslärare. Foto: SVT

Digital recentiorsmottagning

Nya studenter brukar välkomnas med en recentiorsmottagning i universitetsaulan. Den har i år gjorts om till en talkshow som sändes live webben på fredagen där studenter också kunde delta i en chat.

– Vi berör saker som bostad, ekonomi, studentliv och studier, säger programledaren Anna Liv Jonsson.

Givetvis pratar man också om den pågående pandemin.

– Vi drar allmänna instruktioner om vad som gäller på campus och studentlivet, för inget är som vanligt, säger hon.

Rekryterar distansvärdar

Totalt börjar 15 000 nya studenter vid Uppsala universitet.

– Det har varit ett enormt stort planeringsarbete för att vi ska kunna välkomna våra studenter till den här höstterminen, säger rektor Eva Åkesson.

Universitetet håller även på att rekrytera så kallade distansvärdar som ska röra sig på campus och påminna om att hålla avstånd.

– Jag har också gått ut med ett öppet brev till studenterna. Vi måste hålla i och hålla ut, säger Eva Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.