Skylt på tält för provtagning. Foto: Johan Nilsson/TT

Utredning visar: Coronatest vid Akademiska sjukhuset har gett falska svar

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal covid 19-test som använts vid Akademiska sjukhuset har gett falskt positiva svar. Det visar en intern utredning. Enligt en anmälan till Läkemedelsverket har felet förekommit i flera fall.

Den aktuella produkten har varit CE-märkt enligt det medicintekniska regelverket och använts internationellt.

Kåre Bondeson, överläkare på Akademiska sjukhuset, säger att felet upptäcktes när man skulle undersöka vilka virusvarianter som de positiva testerna bestod av.

– Då har de visat sig negativa. På så sätt förstod vi till slut att vi hade en låg frekvens av falska positiva, säger han.

Gör om alla positiva test

I anmälan uppges det att företaget som står bakom testerna har identifierat ett fel i hur pipettering utförs av instrumentet.

Alla positiva svar testas nu om innan de rapporteras. Enligt Kåre Bondeson är det troligtvis försent för berörda personer att informeras och testa om sig eftersom proverna tagits en lång tid tillbaka.

Kan det finnas fler falska testresultat än de ni har upptäckt?

– Nej, eftersom vi har kört alla positiva tester med andra metoder. Tillverkaren har nu gjort programuppdateringar och förändrade rutiner så det finns ingen risk för fortsatta problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet
Mer Uppsala
Mer Nyheter