Under fem förlossningar på Akademiska sjukhuset har barn skadats – nu granskas utrustningen. Foto: TT

Flera nyfödda skadade på förlossningen – utrustning utreds

Uppdaterad
Publicerad

Mellan december och februari skadades fem bebisar när en så kallad skalp-elektrod användes under förlossningarna. Akademiska sjukhuset har anmält utrustningen.

– En del har gått av och blivit kvar i barnets huvud, säger Karin Westermark, utredare på Läkemedelsverket.

Under en förlossning kan en skalp-elektrod fästas på barnets huvud, medan det ligger kvar i magen, för att övervaka dess hjärtfrekvens.

På Akademiska sjukhuset har det vid flera gånger lett till komplikationer, enligt anmälan till Inspektionen av vård och omsorg (Ivo). Under perioden december i fjol till februari i år har fem incidenter rapporterats, bland annat misstänkt blodförgiftning och infekterade bölder till följd av skalp-elektrod.

Under en förlossning fastnade dessutom en del av elektroden under barnets skalp och läkare tvingades skära bort den och sy igen.

Fördjupad undersökning

Läkemedelsverket utreder nu utrustningen, som enligt anmälan ”hade kunnat orsaka dödsfall eller allvarligt försämrad hälsa”.

– I flera fall har barn fått infektioner. Vi gör nu en fördjupad undersökning för se att tillverkaren tar ansvar för att produkten är säker, säger Karin Westermark.

Under utredningens gång får utrustningen fortfarande användas vid förlossningar.

– Den räddar barns liv. Det kan komma väldigt akuta situationer som man upptäcker tack vare den, säger hon.

Ivo har avslutat sin del av ärendet och konstaterar att Akademiska sjukhuset har fullföljt sin skyldighet.

I klippet ovan berättar Karin Westermark mer om vad som hänt med skalp-elektroderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.