Foto: TT

Förskrivningen av adhd-medicin ökar explosionsartat

Uppdaterad
Publicerad

Sömnhormonet melatonin, som ofta förskrivs till personer med adhd, har ökat explosionsartat de senaste åren. Från 868 recept 2007 till 10.547 recept i länet 2016.

Sedan sömnhormonet melatonin introducerades som läkemedel har det ökat explosionsartat. Melatonin förskrivs ofta till personer med adhd.

– Bland annat beror det på att allt fler får just diagnosen adhd – ett tillstånd som ofta också innebär att man har problem med sömnen, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

Just förskrivningen inom gruppen barn och unga kan vara en central förklaring till den kraftiga ökningen som setts över tid enligt Socialstyrelsen.

– Läkemedlet är vanligast bland pojkar i åldern 10-19 år.

Diagnoser ökar

Enligt Peter Salmi har antalet adhd-diagnoser ökat över tid. Däremot tror inte Socialstyrelsen att andelen av befolkningen som har adhd är större nu än den var förut.

– Det handlar snarare om att diagnosticeringen har ökat. Inte nödvändigtvis att fler har adhd idag.

Ytterligare en förklaring till den explosionsartade utvecklingen kan enligt Peter Salmi bero på en allt mer utbredd psykisk ohälsa – inte sällan inom gruppen barn och unga.

– Melatoninet används även inom de grupperna, med tanke på att man kan få sömnsvårigheter när men mår pyskiskt dåligt. Och där ser vi än så länge inget slut på det, då vi tror att den psykiska ohälsan kommer fortsätta öka i samhället framöver 0 till skillnad från adhd.

Psykisk ohälsa ökar

Andelen 10–19-åringar som fått antidepressiva förskrivet dubblerats på tio år. Från cirka 1 till 2 procent bland pojkarna och cirka 1,5 till 3,5 procent bland flickorna.

Förhoppningen från Socialstyrelsens sida är att förskrivningen inom kort kommer att plana ut.

– Förr eller senare, i alla fall i koppling till adhd, kommer nog förskrivningen stabiliseras. Men i koppling till den psykiska ohälsan är det svårare att sia om.

Melatonin är ett sömnhormon som finns naturligt i kroppen. Det är mindre potent än andra sömnmedel, vilket också kan vara en av anledningarna till att förskrivningen ökat.

– Andra läkemedel är ofta narkotikaklassade. Så där sker andra typer av övervägningar vid förskrivning.

Bieffekter

En vanlig biverkning kan vara huvudvärk. Dock är biverkningarna av melatoninet mindre kännbara biverkningarna av de narkotikaklassade preparaten.

– De kan vara starkt beroendeframkallande.

Ytterligare en förklaring till utvecklingen kan enligt Socialstyrelsen bero på förändrade regler.

– Det har även blivit möjligt att skriva ut melatonin utan licens från Läkemedelsverket, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

Explosionsartat ökning i Uppsala län

I Uppsala län har sedan 2006 ökningen gått från 0,68 patienter per 1000 invånare till 9,82 per 1000 år 2016. I antalet recept handlar det om 612 år 2007 till 10.547 år 2016. Statistiken gäller båda könen och alla åldrar.

Ytterligare en grupp där förskrivningen har ökat är enligt Peter Salmi medelålders kvinnor. Åldern 30–44 år.

– Ökningen bland de vuxna kvinnorna är relativt stor, även om det handlar om låga nivåer. I den här gruppen har också förskrivningen av adhd-läkemedel ökat stort från knappt 0,1 till runt 1 procent de senaste tio åren, säger Peter Salmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.