Följ med in på dem hemliga plats där region Uppsala förvarar sina vaccindoser. Foto: SVT

Här förvaras vaccinet – SVT besöker topphemliga rummet

Publicerad

SVT har besökt hjärtat i Region Uppsalas vaccinhantering. Här – på ett hemligt ställe i närheten av Akademiska sjukhuset – tar man emot, förvarar och skickar ut vaccinet till dem som ska ge sprutan. Men samtidigt står man inför ett problem:

– Vi har för lite vaccin, berättar Hans Sjöberg, chefsapotekare.

Just nu får regionen inte in vaccin i den takt man hade velat. Det är framför allt tillgången på Modernas vaccin som ställer till det då man, vid det här laget, hade räknat med större leveranser därifrån.

– Vi har fått en leverans av Moderna på ungefär 400 doser. Så fort vi får fler så kan vi växla upp, berättar Hans Sjöberg.

Coronaviruset i Uppsala

”Kan inte tro att det finns en ohämmad tillgång”

I nuläget skickar man ut omkring 3 500 doser i veckan.

– Bara för att vi börjat vaccinera kan man inte tro att det finns en ohämmad tillgång på vaccin, säger Hans Sjöberg.

Majoriteten av de knappt 11 000 som vaccinerats mot covid-19 har fått Pfizer/Biontechs vaccin. Under måndagen kom uppgifter om att Sverige får dubbelt så mycket vaccin från läkemedelstillverkaren än vad som var tänkt från början.

– I april, maj, förväntar man sig att det kommer väldigt mycket, säger Hans Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet