Foto: SVT/David Forsell

Vaksala torg förvandlades till trafikskola för barn

Uppdaterad
Publicerad

Stoppsignaler, trafiksignaler och andra regler fick förskoleeleverna lära sig när det cyklade runt på Vaksala torg i Uppsala. Projektet ”Buslätt att cykla rätt” ska lära unga om trafiksäkerhet och är en del av den internationella kampanjen ”Trafikantveckan”.

Projektet ”Buslätt att cykla rätt” är en del av upplysningskampanjen Trafikantveckan. Det är en vecka där kommunen ska få invånarna att cykla, gå och använda mer kollektivtrafik, och i dag var det förskolebarnen och trafiksäkerhet som stod på agendan.

– Det var jätteroligt. Jag fick lära mig att man ska stanna när det är rött och åka när det är grönt, och att man ska stanna så att andra kan gå förbi vid övergångställen, säger Elin, en av förskoleeleverna som var med under dagen.

Uppsala

”Trafiksäkerhet är viktigt för alla”

Under dagen besökte ett hundra-tal förskoleelever torget för att ta sig en tur på banan som hade lagts ut. Trafiksignaler, stoppskyltar och övergångsställen för några av de hinder som eleverna skulle ta hänsyn till när de åkte runt.

– Det har varit en väldigt rolig och givande dag. Trafiksäkerhet är väldigt viktigt för alla, och inte minst för våra yngsta medborgare. Vi har pratat om hur viktigt det är att ta hänsyn till varandra när man är ute i trafiken, säger Gunilla Englund, som är trafikplanerare på Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet