Camilla Johansson är en av flera besvikna före detta anställda på gruppbondet i Heby kommun. Foto: SVT

Tidigare anställd på boende: ”Vi fick slag nästan varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

En brukare som slog, en ledning som blundade och skyllde problemen på personalen. Så upplevde flera före detta anställa arbetssituationen på ett gruppboende i Heby.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med ett tiotal personer som tidigare har varit anställda vid det aktuella boendet. Flera säger rakt ut att de har tappat förtroendet för Heby kommun. Alla, utom en, Carina Johansson, vill vara anonyma.

Kritiken som de framför är riktad mot kommunen och ledningen. Flera vittnar om obefintlig stöttning.

– Första året var det nog den bästa arbetsplatsen med en tajt, proffsig personalstyrka. Sen fick vi in en ny brukare och då rasade allt. Vi hade inte de rätta verktygen och fick inte hjälp med det heller, säger Carina Johansson

Vad hände?

– Vi fick ju slag nästan varje dag.

Hur skulle du beskriva våldet?

– Det gick blixtsnabbt. Det kom aldrig någon varning. Det gick så fort varje gång.

Kritik från Arbetsmiljöverket

Att ha utåtagerande brukare var inte problemet i sig menar de anställda som SVT talat med. Problemet var avsaknaden av vägledning menar Carina Johansson. Och just den fysiska arbetsmiljön har i perioder kritiserats av både fackliga organisationer och Arbetsmiljöverket – som efter en inspektion 2018 ställde krav på det systematiska arbetsmiljöarbetet. Rutinerna och riskbedömningen av bland annat den fysiska arbetsmiljön behövde förbättras.

Följdes det upp när brukaren slog – fick de som drabbades stöd?

– Nej, de sa bara att vi jobbade fel, och det visste vi ju. Men vi visste inte hur vi skulle göra.

Irja Gudmundsson är verksamhetschef för området äldre och funktionshindrade i Heby kommun.

Personal vittnar om våld nästan dagligen?

– Alltid tråkigt när sådant inträffar.

20 personer har sagt upp sig

20 fast anställda på boendet sade upp sig under en treårsperiod – det innebär att personalstyrkan byttes ut mer än två gånger. Vad signalerar det?

– Jättesvårt att svara på, men det var en olycklig situation under de åren. Nulägesbilden är inte sådan.

Även personalchefen i Heby kommun hänvisar till att tiden då det var ”oroligt” på boendet är förbi och att boendet i dag är ”ett fungerande boende med nöjda medarbetare och brukare”.

Hör mer om våldet och kommunens svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.