Två nämndemän vid Uppsala tingsrätt friade en man från våldtäktsförsök eftersom kvinnan ”varit spänd” under förhöret. Foto: SVT

Kvinna var ”spänd” i rätten – då friades man från våldtäktsförsök

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala tingsrätt har friat en man från våldtäktsförsök mot en kvinna. Anledningen är att två nämndemän dömt utifrån att kvinnan ”skrattat och gråtit – och varit spänd” under rättegången.

– Jag förstod att det skulle bli uppmärksammat, säger Catarina Barketorp, chef för Uppsala tingsrätt.

Catarina Barketorp, chef för Uppsala tingsrätt, läste domen innan den slutligen föll. Hon hade även ett möte med rättens ordförande, för att se att allt var rätt uppfattat. Domstolschefen förstod då att domen skulle bli uppmärksammad, och hon hör själv till dem som har invändningar.

– Jag tycker att de två nämndemännen har gjort en felaktig bedömning. Att döma utifrån om man är ledsen eller glad i rättssalen har ingenting med tillförlitligheten att göra. Det är inte i enlighet med praxis, säger hon.

Två nämndemän friade mannen

Anledningen till att de två nämndemännen friade den åtalade mannen är att kvinnan ”skrattat och gråtit – inte tittat den tilltalade mannen i ögonen – och varit spänd” under förhandlingarna. Därmed anser de två nämndenmännen att åklagaren inte lyckats bevisa att våldtäktsförsöket ägt rum.

Rättens ordförande och den tredje nämndemannen menar å andra sidan att åklagaren har lagt fram bevis som räcker för en fällande dom. I domen skriver rättens ordförande: ”Målsäganden har lämnat en berättelse som är klar, detaljerad och sammanhängande. Den innehåller inte några motsägelser”.

Eftersom att det inte funnits någon majoritet för varken friande eller fällande dom, så frias mannen.

”Har rätt att döma hur de vill”

Det var i somras som mannen ska ha försökt våldta kvinnan efter en fest de båda varit på. Enligt kvinnans berättelse ska mannen ha bett om att få följa med upp till hennes lägenhet för att få ladda sin telefon. Väl inne i bostaden ska han inte ha velat lämna den, trots att kvinnan bett honom göra det. Sedan ska han först ha försökt krama henne, därefter satt sig i grensle över henne i sängen, och slutligen försökt dra av hennes byxor.

Catarina Barketorp ser inte att det finns anledning att avsätta de två nämndemän som friade den åtalade mannen.

– De har rätt att döma hur de vill. Att sådant här sker vid enstaka fall betyder inte att man kan avsätta någon, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.