Nu är valstugorna på plats i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna kom partiernas valstugor på plats på Stora torget i centrala Uppsala. Stugorna är tänkta att stå där till valet i september. Och dit kan väljare ta sig om de önskar mer information om de valbara partierna.

Under veckan kommer det bli allt fler och fler partier som står på Stora torget i Uppsala för att nå ut till väljarna. Detta genom de traditionsenliga valstugorna.

Stugorna kommer att stå där fram till och med valet i september.

  • Centerpartiet

– Det är en väg att nå de äldre väljarna som kanske inte använder digitala medier, därav en viktig möteplats för oss. Det fysiska mötet är också en del som man inte kan få från de digitala medierna, säger Stefan Hanna (C), kommunalråd.

  • Vänsterpartiet

– Jag tror att valstugan är marginellt viktig i dag jämfört med förr. Den har inte samma betydelse, nu är det mer digitala medier som tar över. En stor del av tiden går också att prata med skolklasser och inte med väljarna, vilket ibland kan bli problematiskt, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd.

  • Miljöpartiet

– Valstugan är alltid väldigt viktig i valrörelsen, men vi lägger också ett stort fokus på det digitala genom att starta en egen hemsida inför valet, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd.

  • Sverigedemokraterna

– Det är en central del i vår demokrati. Det är viktigt för oss att kunna föra en dialog med väljarna, säger David Perez (SD), politisk sekreterare.

  • Socialdemokraterna

– Vi vill träffa människor i deras vardag, och därför är valstugan väldigt viktig för oss. Vårt mål är prata med 32 000 Uppsalabor under valstugeperioden, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

  • Moderaterna

– Det är klart att den är jätteviktig. Vi är närvarande och man får en fysisk kontakt, som man inte får i digitala medier. Men det är klart att de kanalerna är väldigt viktiga för oss också, Facebook är som en digital valstuga, säger Erik Raita (M), kommunikationschef.

  • Kristdemokraterna

– Det är en plats där vi kan bli grillade av medborgarna, vilket är väldigt bra. Men det är klart att man måste storsatsa på de digitala medierna nu också, säger Mimmi Westerlund (KD), politisk sekreterare.

  • Liberalerna

– Vi kommer visa vart vi står i olika frågor och prata med väljarna, så det är självfallet en viktig mötesplats för oss, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd.

  • Feministiskt initiativ

– Vi träffar en mycket bredare grupp genom valstugorna. Vanligtvis står politiker och håller tal men här kan vi prata med varandra. Så det tillsammans med digitala medier är väldigt viktigt, säger Lovisa Johansson (Fi), kandidat kommunfullmäktige.

Då öppnar partiernas valstugor

Sverigedemokraterna – 8 augusti

Socialdemokraterna – 7 augusti

Moderaterna – 11 augusti

Liberalerna – 11 augusti

Vänsterpartiet – 7 augusti

Miljöpartiet – 11 augusti

Kristdemokraterna – 8 augusti

Centerpartiet – 11 augusti

Feministiskt initiativ – 7/8 augusti

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.