Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hade ångest av all smärta, det gick inte att vänta mer”, säger Michael Hellström. Hör hans berättelse i klippet. Foto: Lina Yakoub/SVT

Väntade i 40 minuter med hjärtinfarkt på ambulans – bad vän om skjuts till sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

En kväll drabbades Michael Hellström av kraftiga bröstsmärtor. Han ringde tre samtal till SOS Alarm, men när ambulansen inte dök upp fick han skjuts av en vän till sjukhuset. Nu anmäler han regionen.

– Det var fruktansvärda smärtor, säger Michael Hellström.

På sjukhuset konstaterades det att Michael Hellström fått en hjärtinfarkt. Han fick behandling och släpptes ut dagen efter, men är kritisk till hur larmcentralen hanterade hans ärende.

– I mitt andra samtal lovade de att skicka ambulans, men när jag ringde en tredje gång hade ingen ambulans skickats. Jag kände mig ignorerad och fick hjälp av min vän istället, säger Michael Hellström.

Sjukvård i Uppsala

Händelsestyrd utryckning

SVT har pratat med ambulanssjukvården på Akademiska sjukhuset, som ansvarar för att skicka ut en ambulans efter att SOS Alarm informerat dem om ett larmsamtal. De vill inte kommentera specifika händelser, men berättar hur de generellt arbetar med utryckningar.

– Det handlar om prioriteringar. Vi kan säga att vi ska skicka en ambulans, men sen kanske det sker en trafikolycka och då behöver vi fördela om resurserna, säger David Amour, sektionschef för ambulanssjukvård i Region Uppsala.

Michael Hellström har anmält händelsen till patientnämnden som väntas ge svar inom fyra veckor.

I klippet: Hör Michael Hellström berätta om kvällen när han drabbades av kraftiga bröstsmärtor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukvård i Uppsala

Mer i ämnet