Kroppen hittades i ett svårtillgängligt skogsområde i Lunsen utanför Uppsala. Foto: Utryckning Uppsala

Därför sökte polisen inte efter mannen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att den 26-årige mannen som hittats död i ett skogsområde varit anmäld försvunnen sedan innan jul sökte polisen inte efter honom.
– För att kunna göra det måste vi ha något slags område att börja leta i, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Den 26-årige man från Falu kommun som under lördagen hittades i ett skogsområde utanför Uppsala ska undersökas av en rättsmedicinsk läkare för att avgöra om det rör sig om ett mord. Besked om när kroppen kan undersökas väntas komma under måndagen.

– Vi har inlett en förundersökning som är rubricerad som mord, men i nuläget finns det egentligen inget som tyder på att det är ett brott som har begåtts. Nu måste vi se vad den rättsmedicinska undersökningen visar, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

När kommer den rättsmedicinska undersökningen att inledas?

– Vi hoppas på ett besked under förmiddagen om när en rättsmedicinsk undersökning kan göras. Undersökningen görs i två delar, dels är det den direkta undersökningen av kroppen för att se om det finns fysiska skador och dels är det den andra delen där man tar prover som skickas vidare för analys.

Läs mer: Död man från Falu kommun

Anhörig kritisk

26-åringen anmäldes försvunnen redan natten till den 19 december, och en nära anhörig till mannen har varit kritisk till hur polisen har hanterat ärendet. Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström tillbakavisar däremot kritiken och menar att de gjort vad de kunnat med den information som funnits innan kroppen anträffades.

– En anhörig har varit kritisk mot att polisen inte har gjort något. Men faktum är att det har gjorts väldigt mycket, och i det här fallet har vi inte kunnat dra igång en räddningsinsats. För att kunna göra det måste vi ha något slags område att börja leta i, och i det här fallet har det inte funnits. Det har inte funnits några som helst uppgifter förrän han anträffades.

Hittades i skogen

Den avlidne mannen hittades i ett skogsområde i Lunsen utanför Uppsala. Enligt Uppsalapolisen ska terrängen där mannen hittades ha varit svårtåtkomlig, något som gjorde att man var tvungen att ta hjälp av helikopter för att bärga kroppen.

– Det var väldigt otillgänglig terräng och vi var tvungna att bärga kroppen med hjälp av helikopter. Vi kontaktade sjöfartsverket som hjälpte oss att bärga kroppen ur skogsområdet.

Vet ni något om hur mannen tog sig ut i skogen?

– Nej det vet vi inte i nuläget, vi har våra teorier, men de får vi vänta med eftersom vi ännu inte har avskrivit brottsmisstankarna.

Läs mer: Man hittad död i skogen i Sävja

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer