I Heby kommun har 24 procent av politikerna i kommunfullmäktige lämnat sina uppdrag före mandatperiodens slut – det är den högsta andelen i länet. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Var fjärde politiker i Heby kommunfullmäktige har slutat

Uppdaterad
Publicerad

Sedan valet 2018 har sammanlagt 44 politiker i kommunfullmäktige runtom i länet hoppat av. Heby kommun har störst andel politiker som lämnat.

Det har gått två år sedan senaste valet. På den tiden har sammanlagt 44 ledamöter i kommunfullmäktige i Uppsala läns åtta kommuner lämnat sina uppdrag i förtid. Orsaken kan vara flytt, sjukdom eller andra personliga skäl.

Störst andel i länet är det i Heby kommun, där var fjärde fullmäktigeledamot har lämnat sitt uppdrag. 

– Alla är fritidspolitiker utom jag. Det tar tid från människors fria tid och påverkar deras arbete, säger Marie Wilén (C) som är kommunstyrelsens ordförande.

Marie Wilén (C) har förståelse för att man som väljare kan känna sig besviken om ”ens politiker” lämnar.

– Som väljare har man ju röstat på dem, säger hon.

Det parti som har flest avhopp är Sverigedemokraterna – både i Heby kommun och i landet i stort.

”Förbättra villkoren”

Olle Folke är lektor i statsvetenskap vid Uppsala universitet. Han menar att man bör se över hur man kan förbättra villkoren för fritidspolitiker.

– Vi måste fråga oss vad vi kan göra för att folk ska vilja ge av sin fritid och jobba för att samhället ska bli bättre, vilket är det uppdraget går ut på. Det kan handla om schemaläggning, när på dagen man har möten, eller att höja arvodet, säger han.

I klippet ovan kan du höra universitetslektorn Olle Folke berätta om varför just SD är det parti som drabbats mest – samt varför det kan vara tufft för oförberedda att axla politikerrollen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.