Projektet Barn till ensamma mammor möter barn som inte längre önskar sig något. Foto: TT

Var tionde barn bävar skolstartens köphets

Uppdaterad
Publicerad

Ryggsäckar, pennor, block och kanske en ny garderob. Nu ökar konsumtionen inför skolstarten i länet. Men för var tionde barn ökar bara stressen.

Imorgon är det skolstart runt om i länet. Och med den ökar konsumtionen. Enligt Branschorganisationen Svensk handel uppger varannan handlare, cirka 51 procent, att skolstarten är ganska eller mycket viktig för omsättningen.

– Många skyltar också lite extra med block och pennor och annat som är nödvändigt när skolan drar igång, säger Mattias Holmqvist, pressekreterare Svensk handel.

Men en del barn och föräldrar blir nu allt mer stressade över allt som kan behövas eller viljas ha lagom till skolstarten.

– Runt 10 procent av alla barn i Uppsala län lever i vad vi kallar barnfattigdom. Det vill säga en familj med försörjningsstöd med en förälder och ett barn där man får ut runt 7 000 kronor i månaden brutto. Och för dem blir ju ens en mobiltelefon snudd på en helt omöjlig utgift, säger Ola Mattsson, Sverigechef vid Rädda barnen.

Ärvs nedåt

Att cirka 10 till 12 procent av Sveriges barn lever i fattigdom är känt sedan länge och något som också varit konstant över tid.

– De här siffrorna innefattar inte familjer som kommit hit de senaste åren. De har inte hunnit komma in i statistiken än. Så en exakt siffra är svår att ge, säger Ola Mattsson.

– Det är ju heller inte ovanligt att den här situationen ärvs nedåt. Vad vi däremot ser är att hemlösheten ökar vilket vi ser som oerhört alarmerande. Här ligger svenska beslutsfattare efter och det kommer bara att bli värre om man inte tar frågan på allvar, säger Ola Mattsson.

Det har ju pratats mycket om att skolan bör tona ner frågor om vad barnen gjort på sommarlovet, för att undvika att utsatta barn tvingas prata öppet om sin situation och jämföra sig, är det något man bör göra även kopplat till vad som krävs i form av inköp inför skolstarten?

– Ja, men det sköts också bättre och bättre. I takt med att den här frågan har kommit på agendan i media så har allt fler skolor tonat ner sig och kommunerna har också blivit bättre på att ordna med gratis aktiviteter under sommaren. Det gäller bara att inte tappa fokus för då går det som det gör med hemlösheten, säger Ola Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.