Regionpolischefen Carin Götblad. Foto: SVT

Var tionde polisbil kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill minska sin fordonspark i hela landet och enligt ett förslag som SVT har tagit del av försvinner fler än var tionde polisbil i Uppsala län. Enligt polisfacket behövs fler polisbilar.

Den nationella utredning som har sett över polisens fordonspark visar att 700 av kårens 4.576 fordon kan tas bort. I ett dokument som SVT har tagit del av finns en uträkning för varje län som utgår från att det ska finnas fem anställda per fordon. För Gävleborg, Västmanland och Uppsala län som ingår i polisområde mitt, kan 17 procent av områdets 387 fordon försvinna.

Ralf Andersson, ordförande i Polisförbundet i region Mitt kallar förslaget för ”spektakulärt”.

– Den uppfattning vi har är att vi har brist på fordon redan i dag. Plockar du bort fordon, då plockar du också bort verksamhet, säger han.

Ralf Andersson ingår i den grupp i region mitt som nu har fått i uppdrag att inventera fordonsparken för att man i höst ska kunna ta beslut om hur många fordon som kan tas bort. Liknande inventeringar görs i resten av landet också.

”Vissa bilar används inte”

Enligt regionpolischefen Carin Götblad kan det bli både fler eller färre än vad som framgår i den nationella utredningen.

– Man behöver inte vara orolig. Vi ska ha de bilar vi behöver och det är fakta att vi i dag har bilar som går väldigt få mil och dem ska vi inte ha kvar. De bilar som inte används eller används jättelite kostar pengar och tar plats, säger Carin Götblad.

Ralf Andersson håller inte med om att det finns för många bilar och tror att det får konsekvenser för medborgarna om fordonsparken minskas.

– Plockar vi bort många bilar i dag så kommer det en rekyl på skattebetalarna inom kort då vi måste köpa helt nya fordon, säger han.

Antal polisbilar enligt förslaget:

Gävleborg 91 st (-13)

Västmanland 109 st (-25)

Uppsala 122 st (-27)

Riket: 3 876 st (- 700)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.