Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sluta alkoholromantisera på sociala medier och erbjud mer alkoholfritt. Hör beroendeläkaren Tobias Eriksson om varför vi dricker mer på sommaren – och hur du kan hantera det. Foto: TT/SVT

Varannan dricker mer alkohol under sommaren – sociala medier påverkar

Uppdaterad
Publicerad

Varannan svensk dricker mer alkohol under sommaren. Det visar en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av IQ. Lika många ser ofta inlägg där alkohol skildras positivt i sociala medier.

– Personer som ser vänner posta alkoholromantik tenderar att dricka mer själva, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare.

Enligt Novusundersökningen som bygger på intervjuer med 1 049 personer i åldrarna 18–84 år i början av juni, är det särskilt medelålders (35–49 år), och framför allt kvinnor som ökar sitt alkoholdrickande under sommaren. Även föräldrar med barn hemma ändrar sina vanor mer än snittet.

Kvinnor kan släppa krav under ledigheten

– Det kan handla om att kvinnor många gånger är dubbelarbetande i sin vardag och under sin ledighet får möjligheten att släppa på normer och krav, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare på beroendemedicinska mottagningen vid Akademiska sjukhuset.

Statistik från Systembolaget visar dessutom att den sålda volymen alkohol ökat från nära 4 miljoner liter till uppåt 5,6 miljoner liter mellan första och andra kvartalet i år. En liknande ökning skedde även förra året.

Alkohol i sociala medier

Nästan varannan i undersökningen av Novus uppger att de ofta ser alkohol i sociala medier, och att den då skildras positivt, något som oroar Tobias Eriksson.

För forskning från CAN visar att när unga ser vänner lägga ut bilder på alkohol i sociala medier ökar risken för att de själva ska dricka den närmaste månaden.

Bjud på alkoholfritt

En ökad alkoholkonsumtion under sommaren kan leda till vanor som är svåra att bryta, enligt Tobias Eriksson, som menar att det finns olika sätt att minska alkoholkonsumtionen.

– Man kan som värd på en fest lägga energi på att presentera alkoholfria alternativ, kyl dem och presentera dem väldigt attraktivt.

I klippet hör du fler råd och tips, och varför sommardrickandet kan vara ett problem i längden.

OM DU BEHÖVER HJÄLP

1177.se hittar du hjälp mot alkoholberoende i din region.

Alkohollinjen erbjuder stöd för personer som vill förändra sina alkoholvanor och för de som oroar sig för någon annans alkoholvanor, anonymt och kostnadsfritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.