Vårdaren sparkades för övervåld – nu kräver han tillbaka jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvårdaren sparkades från sin tjänst i februari efter anklagelser om att ha misshandlat en omhändertagen man – något som fångades på övervakningskamera.

Mannen kräver att avskedandet ogiltigförklaras och vill dessutom ha 150.000 kronor i skadestånd, samt 32 månadslöner. Det framgår av en stämningansökan som lämnats in till Uppsala tingsrätt. Till Nyhetsbyrån Siren säger mannens advokat Jerker Öhrfeldt att vårdaren sparkats utan grund.

Ogiltigt avsked

– Kriminalvårdens beslut är ytterst förvånande. Det finns inte ens grund för uppsägning i det här fallet, säger han.

Det var den 16 november som händelsen inträffade på häktet i Uppsala. En händelse som Sveriges Radio P4 Uppland  granskade.

Kriminalvården polisanmälde händelsen och kallade det inträffade för övervåld. Men som SVT tidigare berättat valde åklagaren att lägga ner utredningen om misstänkt misshandel. Något som nu används som argument för ett ogiltig avsked i stämningsansökan.

Inte försvarbart beteende

– För ett sådant här beslut krävs en brottslig handling och brottsmisstankarna har ju lagts ned av åklagaren. Man ska samtidigt inte glömma bort att en kriminalvårdare som möts av en våldsam person har rätt att bruka våld, säger Jerker Öhrfeldt.

När händelsen uppdagades i början av mars sa åklagaren Johan Delin att det inte var ett försvarbart beteende, men att det inte gick att styrka ett uppsåtligt brott.

– Men det måste man ju skilja på, oskickligt beteende och brottsligt beteende, det är andra bevisgrader, sa Johan Delin då till SVT.

Två av mannens kollegor som var på plats vid händelsen har också anmälts internt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.