Foto: TT

Slut på provtagningstider – labbet hinner inte med

Uppdaterad
Publicerad

Labbkapaciteten räcker inte till. Region Uppsala hinner inte provta alla som vill göra ett test för en pågående covid-19-infektion.

– Jag tycker det är jättekonstigt, säger Lena Kornher som väntat i flera dagar.

– Det är så många som tar prover nu. Vi tar över 5 000 prover i veckan.  Vi har utökat antalet tider med 200 per dag och kan inte utöka mer eftersom labbkapaciteten inte räcker för mer. Vi har slagit i taket, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för provtagningen vid Region Uppsala.

Så det är slut på tider?

Coronaviruset i Uppsala

 – Ja.

Hur ska man göra om man vill testa sig?

– Det är som när man väntade på en konsert innan pandemin att man måste uppdatera hela tiden. Tiderna läggs ut allteftersom, precis tre dygn i förväg, säger Mats Martinell.

Ringer till vården

I nuläget finns det bara en provtagningsstation i Uppsala.

– Har man möjlighet kan man kolla om det finns lediga tider i Enköping, Östhammar eller Tierp.

Problemet med uteblivna provtagningstider har funnits i flera veckor – men har särskilt aktualiserats igen med tanke på den ökande smittspridningen. Att provtagningstiderna inte räcker till får många att ringa Nära vård och hälsa.

– Vi uppmanar folk att fortsätta att försöka. Vi gör allt vad vi kan med att lösa efterfrågan. Vi vill testa de som har symptom.

Lena Kornher har väntat i flera dagar på att testa sig – hör henne berätta mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet