Foto: Länsstyrelsen

Ny vargflock konstaterad i Norduppland

Uppdaterad
Publicerad

Flera vargvalpar har fötts i Glamsenreviret enligt länsstyrelsen.

Flera vargvalpar har fötts i Glamsenreviret i Norduppland. Under julhelgen fastnade fyra vargar på film i länsstyrelsens kamera.

– Det är inte konstaterat att det är bara är valpar på bilderna, men det kan vara fyra valpar, säger Monica Eriksson, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Vargarna i Glamsenreviret

Valparna föddes under våren 2015 men först nu kan Länsstyrelsen bekräfta att en föryngring skett.

– Det kan finnas flera valpar också, men det måste vi spåra för att slå fast, säger Monica Eriksson.

Snön som ligger på marken är en förutsättning för att spåra varg och Länsstyrelsen skall nu arbeta vidare med spårning i området. Spårningarna sker även för att se revirets gränser. I dag tror man att E4:an utgör revirets västra gräns.

Det var förra vintern som länsstyrelsen kunde konstatera att det skapats ett vargrevir i Norduppland, norr om Älvkarleby. Då hade man siktat en varghane och en varghona.

– Att det skulle finnas valpar var väntat. Vi har fått rapporter om det under hösten och nu kan vi bekräfta spekulationerna, säger Monica Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Glamsenreviret

Mer i ämnet