Foto: Utryckning Uppsala

Så ska cancervården bli bättre

Publicerad

Under två dagar möts experter, beslutsfattare och opinonsbildare för att mötas i en öppen dialog om hur global hälsa och sjukvård kan förbättras.

Under torsdagen och fredagen står cancervård i fokus på Uppsala slott. Uppsala Health Summit är ett möte där ledande experter från 30 olika länder har bjudits in till Uppsala för att diskutera hur framtiden av cancervård kan förbättras.

– Syftet är att diskutera faktumet att cancer ökar, och att det kommer att fortsätta öka, speciellt i länder som inte har så stora resurser, säger Lars Holmberg som är programrådets ordförande.

Cancer drabbar allt fler i Sverige, trots förbättringar inom forskningen.

– Det är en konsekvens av att man har lärt sig bekämpa sjukdomar, vilket gör man att man lever längre och bakslaget av det är då cancer. En annan del är vår livsstil med exempelvis övervikt och cigarettrökning, säger Lars Holmberg.

Hitta områden för förbättring

Målsättningen med mötet är att genom de medverkandes gemensamma erfarenheter hitta nya förbättringsområden inom cancerforskningen.

– Vi kommer att diskutera och ge varandra förslag. Förhoppningen är att man kan ta det med sig hem och jobba vidare inom cancerområdet, säger Lars Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer