Värmebölja i hela länet – äldre och gravida uppmanas att vara försiktiga

Uppdaterad
Publicerad

Höga temperaturer i Uppsala kan leda till hälsoproblem för vissa riskgrupper. Äldre, gravida och små barn är några av dem som kan råka illa ut i värmen, som ser ut att vara här för att stanna.

Temperaturer över 26 grader kan väntas i Uppsala under kommande dagar. För vissa innebär det glädje, men för andra kan den skapa problem. Uppsala kommun lägger nu ut information kring hur man ska hantera en värmebölja efter att SMHI utfärdat ett meddelande om höga temperaturer.

Det rör sig främst om små barn, äldre, gravida och kroniskt sjuka som befinner sig i en riskgrupp under en värmebölja. Även Folkhälsomyndigheten varnar för värmen, som kan orsaka både hälsoproblem och ökad dödlighet.

– Vi kan se en ökad dödlighet med 10 procent under den här typen av värmebölja som är nu. Den vanligaste dödsorsaken är hjärtinfarkt, då hjärtat får jobba hårdare för att cirkulera blodet och kyla ner kroppen, säger Bertil Forsberg, professor vid Umeå Universitet som har forskat om extremt väder i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

Värmen är här för att stanna

Vädret ser ut att hålla i sig ett tag framöver, med höga temperaturer, enligt SVT:s meterolog Nils Holmqvist.

– Det här kommer i allafall hålla i sig veckan ut, men kan även fortsätta in på nästa vecka också, säger han och fortsätter:

– Just nu är det ett meddelande om höga temperaturer, sen kan det bli varning för höga temperaturer och som värst varning för extremt höga temperaturer om temperaturerna skulle öka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.