En person gick genom isen i Knivsta. Mannen räddades efter att förbipasserande hade larmat. Foto: Utryckning Uppsala

Varning för svaga isar i Uppland

Uppdaterad
Publicerad

Isläget i Uppland är just nu mycket förrädiskt. Snön som har fallit skapar ett isolerande skikt på redan för tunna isar. Snötäcket skapar en falsk trygghet menar Issäkerhetsrådet.

En person gick genom isen vid 12.30 tiden på Valloxen i Knivsta. Mannen klarade sig tack vare en snabb insats från räddningstjänsten men nu varnar Issäkerhetsrådet för att isläget är mycket förrädiskt.

– Snön skapar en falsk trygghet men man varken hör eller ser hur isen är, säger Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet. Isläggning handlar om ett värme skall tas från vattnet och upp i den kalla luften, men snön som ligger ovanpå isarna isolerar och då avgår inte värmen från vattnet, säger han.

Svaga isar i Uppland

Isarna i Uppland är snöbeklädda och inte redo att beträdas ännu, menar Jonas Ettemo, långfärdsskridskoentusiast och israpportör i Östhammars Skrinnare.

– Det ligger snö på isarna öster om Västerås och ut mot kusten. I Fjällnora är det till exempel 3 centimeter is och med snö ovanpå och det bär inte, säger han.

Mannen som gick igenom isen på Valloxen fördes till sjukhus. Han var vaken och talbar och kunde själv berätta han varit ensam ute på isen, uppger polisen. Det var förbipasserande som såg mannen ca 200 meter ut från stranden.

– Han låg i vaken med bara huvudet över isen. Vi var där med helikopter och dykare och kunde rädda honom med en flytbräda, säger Kim Hellberg, ledningsopertör vid räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.