• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Näsuddsbadet har drabbats av algblomning (se bilden till höger). Till höger badet vid Wik, där det går att bada. Det varma vädret gör dock att flera av kommunens bad är i riskzonen för cyanobakterier. Foto: SVT och Uppsala kommun

Varning för våg av algblomning i Uppsalasjöar

Publicerad

Långvarig värme och stillastående vatten ökar nu risken att cyanobakterier växer till i Uppsalas badsjöar. Tecken på algblomning har redan konstaterats i Ramsen vid Fjällnora.

Tidigare än vanligt, 9 juli, konstaterades algblomning i Borgardalsbadet i Länna, och just nu avråder kommunen från bad i Näsuddsbadet vid Funbosjön. Och Heike Kaden, hälsoskyddsinspektör vid miljöförvaltningen, förväntar sig att fler bad drabbas den närmaste tiden.

– Det är det varma vädret och stillastående vatten som gör att cyanobakterierna växer till. Vid Ramsen har alblomningen börjat och det kan komma på fler platser, säger Heike Kaden.

Hon råder badgäster att kolla vattnet innan bad, läsa på anslagstavlor om senaste provtagning och också gå in på havs-och vattenmyndighetens hemsida för att få senaste nytt om algblomsläget.

Enligt Heike Kaden går det inte att se om en alg är giftig, eller inte, och därför avråder hon starkt från att låta hundar och barn bada om det förekommer kraftig algblomning.

– Barn får lätt kallsupar, och eftersom hundar slickar pälsen är de extra känsliga.

Om man råkar simma in i ett algsjok, vad ska man göra?

– Man ska vara noga med att inte få ner vattnet i svalget. Bakterierna kan leda till problem i matsmältningsorgan. Viktigt också att duscha av sig, då bakterierna kan leda till hudirritation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.