Foto: TT

Badsäsongen hotas – inget vatten till Bälingebadet

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut som att det blir något bad i Bälingebadet i sommar. Vattenbristen ställer till det och nu ser det ut att varken bli simskola eller sommarlovsbad i Bälingebadet.

– Läget är nu är att Uppsala Vatten måste prioritera dricksvattnet framför att fylla simbassängerna i Bälinge, säger Maria Patel, ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden.

Ingen simskola

Hoppet ha inte övergivit Uppsala kommun men läget ser dystert ut och nu hotas både sommarlovsbad och simskoleverksamhet i Bälingebadet.

– Jag hoppas fortfarande på möjligheten att kunna köra vatten till Bälinge men det är alldeles för tidigt att säga. Det är förenat med oerhörda kostnader och det skulle behöva rulla tankbilar till Bälinge hela sommaren. Det är inte säkert att vi kan ro detta i hamn och det känns i mitt politikerhjärta, säger Maria Patel.

Lösning finns

Bevattningsförbudet i Bälinge gör ingen skillnad på privata pooler och allmänna bad.

– Det är på grund av de låga grundvattennivåerna i Bälinge som man inte får fylla simbassänger, säger Bertil Lustig på Uppsala Vatten.

Det är dock fullt möjligt att köpa och transportera vatten till Bälingebadet, uppger han.

– Det går att köpa vatten i våra vattenkiosker och forsla vatten med tankbilar.

Bälingebadet är ett utomhusbad i Bälinge med tre bassänger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer