Bonden Pontus Elvingson med sina vattenbufflar på Ängsholmens gård, som är ett av fem lantbruk i Sverige som har vattenbufflar. Foto: SVT

Vattenbufflar hjälper till att rädda Tämnaren

Uppdaterad
Publicerad

Läget för Upplands största sjö Tämnaren är kritiskt. Men det finns de som gör sitt bästa för att rädda sjön. Inte bara människor.

En liten bit från Harbo ligger Ängsholmens gård som är en av fem lantbruk i Sverige som har vattenbufflar. De är nämligen experter på våtmarksrenovering.

– Älg som annars gärna betar vass har vi för lite av, berättar bonden Pontus Elvingson. Mina vattenbufflar gör ett viktigt jobb för Tämnaren som är en av våra viktigaste fågelsjöar, särskilt för vadarfåglar.

Skyddat område

Att vattenbufflarna som går och idisslar på strandkanten skapar en gynnsam miljö för fåglar håller Länsstyrelsen i Uppsala med om. Därför ger de stöd åt Ängsholmens gård. Delar av området i och kring sjön är nämligen ett Natura 2000-område, vilket innebär att växt-och djurarter skyddas av direktiv från EU.

Det låga vattenståndet gör att växter på sjöbottnen nås av solljus och sjöns naturliga omvandling till träsk snabbas på avsevärt.

– Mina bufflar ser ju till att hålla nere växtligheten i alla fall, men vi måste göra betydligt mer om Tämnaren ska räddas, säger Pontus Elvingsson.

Vattenmätaren vid hagen visar på rött.

– Nu är det fara och färde, ropar Pontus Elvingson från bron där han står.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.