Vattenödla kan stoppa bergtäkt i Vänge

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade bergtäkten i Vänge hotas nu av beskedet att vattenödlor har hittats i området. Nu hoppas de boende i Vänge att det ska vara avgörande för att bergtäkten inte blir av.

– Vi håller verkligen tummarna nu, säger Ulla Gustavsson, drabbad av den eventuella bergtäkten.

Fridlyst art

Denna typ av salamander är fridlyst i Sverige och tillhör listan på strikt skyddade arter i hela EU. Direktiven säger att salamandern har den starkare typen av skydd, vilket i sin tur innebär att miljön den lever i måste skyddas.

– Man måste ta hänsyn till det då en prövning görs och ringa i det specifika området där vattensalamandern lever och reproducerar sig, säger Åsa Hedin, kommunekolog i Uppsala kommun.

Hon vågar dock inte säga om det är en pusselbit som kan stoppa bergtäkten helt men kommunen har nu lämnat in en rapport om fynden till Naturvårdsverket och till Länsstyrelsen.

Inventering i området

– Jag kan i nuläget inte uttala mig om vad det här kommer att innebära för bergtäkten, säger Connie Box, på konsultfirman Bjerking, som arbetat med ansökan för bergtäkten.

Bjerking använder sig själva av ett konsultföretag som gör en naturvårdsinventering i området, och den är inte klar än.

– Vi får invänta och se vad de kommer fram till, säger han.

1000 skrev på protest

Den 1 oktober lämnade de boende, i samhället Vänge, in en protestlista till Swerock som ligger bakom bergtäkten.

Nästan 1000 namnunderskrifter prostesterar mot planerna och man hoppas nu att denna bricka blir ännu en käpp i hjulet för att bergtäkten ska genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.