Vd:ar på kärnkraftverk träffar SSM

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska vd-arna på landets tre kärnkraftverk berätta för Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) vad de ska göra, på kort och lång sikt, för att förhindra framtida intrång på verken.

Det var efter Greenpeaces intrång på Ringhals och Forsmark för två veckor sedan som SSM kallade till sig kärnkraftsägarna för ett möte i frågan i dag.

Några aktivister stannade kvar innanför de yttre staketen på Ringhals och Forsmark i över ett dygn utan att bli upptäckta.

Aktivister på kärnkraftverk

Det var tisdagen den 9 oktober som aktivister från Greenpeace tog sig över de yttre staketen till kärnkraftverken Ringhals och Forsmark.

De kallade aktionen för ett fredligt stresstest för att uppmärksamma säkerhetsbristerna på kärnkraftverken.

Några av aktivisterna lyckades övernatta på både Ringhals och Forsmark. De sista aktivisterna greps först sedan de vistats 38 timmar inom Forsmarks område.

Samtliga drygt 70 gripna, varav 30 utländska medborgare, har släppts. Dom väntas under fredagen.

Såväl Vattenfall som miljöminister Lena Ek har sagt att reaktorsäkerheten aldrig var hotad.

Samtidigt ser både SSM och miljöministern mycket allvarligt på att personer enkelt kunnat ta sig in på kärnkraftverkens områden och hålla sig kvar under så lång tid. De kräver att reaktorägarna går vidare och skärper säkerheten ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aktivister på kärnkraftverk

Mer i ämnet