Den extra antennen har gett upphov till följdproblem för Sören Axelsson, nu är mobiltäckningen sämre än tidigare. Foto: TT / SVT

Sågar mobiltäckningen: ”Tillbaka på 90-talet”

Publicerad

Operatören installerade en ny antenn för att förbättra internetuppkopplingen – men nu upplever Sören Axelsson att mobiltäckningen har blivit sämre.

Dagen efter SVT Nyheter Uppsala träffade Sören Axelsson för att prata om nedstängningen av kopparnätet, monterade en tekniker från operatören upp en ny större antenn. Men trots den extra antennen har inte hastigheten blivit bättre.

– Dagen efter kom det en person från Telia med en jäkla fart och satte upp en ny antenn, men det är inte bättre för det. Vi är tillbaka på nittiotalet, innan ADSL kom.

Följdproblem

Ett flertal av Sören Axelssons grannar har också fått extra antenner monterade. Nu upplever han att täckningen på mobiltelefonen har blivit ännu sämre, något som han tror hänger ihop med att det är mer trafik på mobilnätet på grund av den nya internetlösningen.

– Nu är det istället sämre att prata i mobiltelefon. Alla i området har fått nya antenner och då blev det sämre täckning. Det är fruktansvärt, det har gått bakåt i tiden alltihop. Allra helst eftersom det var ett känt problem med mobiltäckningen i området redan innan.

– Jag tycker att det är horribelt hur man kan behandla folk så här 2016. Man betalar ju för att det ska bli bättre, inte sämre.

Kanske inte hjälper

Den tekniker som operatören skickade för att montera upp en större antennen berättade för Sören Axelsson att det sannolikt inte kommer att hjälpa eftersom det är mobilmasten som behöver förbättras.

– Teknikern som var här berättade att det inte är säkert att det blir bättre för att de sätter upp en extern antenn, det handlar om effekten i förstärkaren i masten. Det är där problemet sitter, att det inte finns full effekt i den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.