• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Tusentals plockar skräp i Uppsala Foto: TT

”Vi håller rent” – tusentals plockar skräp i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Håll Sverige Rents kampanj ”Vi håller rent”, drar nu i gång där barn och vuxna ger sig ut för att plocka skräp. Det är en återkommande manifestation som har som syfte att minska nedskräpning. Sista dagen för anmälan är 2 april.

Förra året var omkring 800.000 människor ute och plockade skräp varav 22 466 deltog i Uppsala län.

– Vi Håller Rent-kampanjen är en beteende- och attitydförändrande kampanj som syftar till att skapa förståelse för nedskräpningens konsekvenser, säger Sharon Emanuel, projektledare på Håll Sverige Rent.

”Pedagogisk aktivitet”

Skräpplockning med barn är dessutom en pedagogisk aktivitet. Meningen är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan syftet är att lära barnen att inte skräpa ner.

Samtidigt ger skräpplockningen goda möjligheter att prata om komplexa begrepp som avfall, återvinning, hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett pedagogiskt tillfälle att prata om samhällsrelaterade frågeställningar så som vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och om varför människor slänger skräp

Egen kampanjvecka i Uppsala

Uppsala har en egen parallell kampanjvecka som heter ”Vårröjet”. Det är som ett paraply till ”Vi håller rent”. Vårröjningen är för skola och förskola ägnar en dag åt att plocka skräp i sitt närområde.

– I Uppsala är de jätteduktiga och engagerade . Kommunen har en fantastisk organisation.

”Effektivt verktyg”

Själva kampanjen ”Vi håller rent” är för alla. Sharon Emanuel menar att denna aktivitet är ett effektivt verktyg i förebyggande arbete för att minska nedskräpningen.

– Vi ser att de som deltagar blir mindre benägna att skräpa ner. Tanken är att den som plockar skräp själv undviker att skräpa ner i fortsättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.