Ida Stiller, informatör på RFSU säger att det finns en stor kunskapsbrist om sex och samlevnad hos elever i dag. Foto: SVT

RFSU: ”Vi vill ha mer sex på schemat”

Uppdaterad
Publicerad

Att prata om sex och samlevnad på skoltid är ingen självklarhet. Vissa elever i gymnasieåldern har aldrig haft sexualundervisning på schemat. Men det vill RFSU nu ändra på.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, har under veckan träffat elever för att prata om kroppen och sex. Syftet är att få till en tydligare och bättre sexualundervisning i skolan.

– Vi vill ha mer sex på schemat. Det ska inte vara något genant eller konstigt att prata om sex i skolan, säger Ida Stiller, informatör på RFSU som i veckan haft lektioner för elever på Yrkesplugget i Uppsala.

Lärarna känner osäkerhet

En granskning av den svenska sexualundervisningen, som Skolinspektionen presenterade förra året, visade på stora brister både när det kommer till likvärdighet och innehåll.

Den visade också att många lärare vill ha mer kunskap och känner sig osäkra på hur de ska prata om saker som normer, värderingar och HBTQ-frågor.

– Jag upplever att det inte riktigt finns tid för den här typen av undervisning i skolan, och jag skulle vilja se en förändring. Vissa elever i gymnasiet har aldrig haft någon form av sexualupplysning, säger Emelie Stenberg, skolsköterska på Yrkesplugget i Uppsala.

”Satte en kondom på en banan”

Och eleverna är beredda att hålla med om att den sexualundervisning som ges idag är bristfällig.

– När jag gick i fyran fick vi lära oss hur man trär på en kondom på en banan, det var allt, säger Madicken Svedberg, 18 år.

Hon ser gärna mer sexualundervisning i skolan men tycker det är viktigt att lektionerna görs ogenanta.

– Alla måste ge varandra respekt och lärarna ska kunna svara ogenerat på elevernas frågor, säger hon.

Marci Ivis, 17 år, fick bara lära sig om hur det manliga könsorganet fungerar på sina lektioner i skolan. Och han ser gärna också en mer utvecklad undervisning.

– Gärna mer om kvinnan, sexakten och relationer, säger han.

Rätt att bli kär och kåt

I framtiden vill RFSU se att sexualupplysning på schemat är lika naturligt som vilket ämne som helst.

– Man får gärna integrera sexpratet mer i andra ämnen så som biologi och samhällskunskap. Och vi vill gärna att man pratar mer om normer. Att man har rätt att vara, bli kär eller kåt på vem man vill. Men även samtycke är en viktig del, säger Ida Stiller.

V.SEX

– Vecka 6 i kalendern får från och med i år tema sex. Den kommer att bli ett återkommande inslag i RFSU:s arbete med att förbättra den svenska sexualundervisningen i skolan.

– Under veckan ordnar RFSU föreläsningar och seminarier för tusentals elever runtom i landet där samtalet fokuseras på sex och relationer.

– 2019 satsas det framförallt på storstäderna Stockholm, Malmö och Uppsala. Men även i mindre städer sker föreläsningar.

– Satsningen bygger på en granskning som skolinspektionen presenterade förra året som visar att det finns stora brister i dagens sexualundervisning. Vissa elever får ingen undervisning alls.

– Sexualupplysningsveckan hämtar också inspiration från Metoo och den nya sexualbrottslagen.

-RFSU vill att sexualkunskap ska bli ett lika naturligt ämne i skolan som matematik eller samhällskunskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.