Gott om Uppsalabor hade begett sig till Storvad för ett dopp under måndagen. Foto: SVT

Viktigt med badsäkerheten under sommardoppet

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående värmeböljan håller ett fortsatt hårt grepp kring Sverige och Uppsala är inget undantag.

Men hittills i sommar har det skett ett stort antal drunkningsolyckor, varav flera på badplatser runt om i landet.

Till Storvadsbadet i Gamla Uppsala hade gott om Uppsalabor begett sig under måndagen på jakt efter svalka i Fyrisån eller skuggorna kring badplatsen. Och det var många som var medvetna om att ha säkerhet i åtanke under doppet.

– Det är väldigt viktigt. Jag tänker att man oftast ska vara flera personer för att hålla koll på varandra. När jag badar med kompisar så är vi oftast fler än två. Om nån håller på och drunkna så kan en hjälpa till och den andra hålla koll så att det inte händer nåt annat, säger Minell Boberg som satt och läste i solen tilllsammans med Marita Jonsson.

Marita Jonsson till vänster, var ute och badade i Storvad för första gången, tillsammans med Minell Boberg. Foto: SVT

Viktigt med bryggor

Det var första gången de besökte Storvad. Och för dem var det viktigt att välja en allmän badplats med tanke på tillgång till livbojar och bryggor.

– För barnens skull är det viktigt att det finns bryggor att hoppa i från och att det är tillräckligt djupt vid bryggan. Vi håller oss till säkra badplatser, säger Marita Jonsson.

”Händer att jag kollar efter livboj”

En bit bort från plasket vid strandkanten satt Kristoffer Stråle och åt mellanmål med barnen Louie och Freja. Värmeböljan har gjort det nödvändigt för dem att åka ut och bada så mycket som möjligt för att klara hettan.

– Det är viktigt att badplatsen är lite grund så att barnen kan få hålla på vid bryggorna och stranden. Det händer väl att jag kollar efter var livboj finns, men nu är vi vid stränderna, säger han.

Vad är viktigt att tänka på när ni åker och badar?

– Skippa mobilen, håll koll på barnen och låt dem dricka mycket vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.