62 personer har drunknat mellan januari och juni 2018. Fem av de omkomna är barn. Det är lika många barn som drunknade under hela förra året. Foto: Maja Suslin/TT

Dystra drunkningssiffror i sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Den fina sommaren har en baksida – antalet drunkningar ökar. Under maj och juni omkom 39 personer, fem var barn och ungdomar. Det är lika många omkomna barn och ungdomar som under hela förra året.

Hittills har drunkningsstatistiken i år inneburit riktigt dystra siffror, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

– När vi tittar tillbaks på statistiken kan man se en väldigt tydlig koppling till vädret och antalet drunkningsolyckor, säger generalsekreteraren Karin Brand

Den yngsta som drunknat i sommar var ett 14 månaders barn som omkom i ett privat bubbelbad i Skaraborg i början av juni.

Barnet ska ha badat tillsammans med två andra barn i en trädgård. Föräldrarna till barnen ska ha varit borta, och en släkting ansvarade för barnpassningen. Samtliga barn hade badringar anpassade för barn men ettåringen hade glidit ur sin badring och hamnade under vattnet.

Fem barn hittills

Hittills i år har fem barn och ungdomar under 19 år drunknat. Det är lika många som under hela förra året. Så sent som i lördags omkom en tioårig pojke i vattnet vid en campingplats utanför Hörby i Skåne.

– Barn som inte är simkunniga eller är ”ny-simkunniga” måste hållas under uppsikt hela tiden. Framför allt då du badar vid stränder där det är många människor och grumligt, så att man inte ser under ytan.

”Vi kan se staplarna”

Under första halvåret 2018 drunknande 62 personer. Under hela 2017 omkom totalt 92 personer.

– Vi kan se på staplarna vilka år vi hade fina somrar.  Det är mängden människor som exponeras, då ökar också risken, säger Karin Brand och berättar om den varma sommaren 2006 då 135 personer omkom genom drunkning.

Hon berättar att alla typer av människor omkommer, men att det handlar framför allt om människor som lärt sig att simma en gång och tror att de fortfarande kan.

– De överskattar sin förmåga. De har större tilltro än vad de faktiskt klarar av, säger Brand.

Mobilaktion

Nu i veckan publicerade Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund videon ”Håll ett öga på barnen i vattnet” på sin Facebooksida.

I filmen ses en brandingenjör och en brandman bege sig ut på stranden för att plocka mobiler från föräldrar som inte kan ta ögonen från skärmen.

Svenska Livräddningssällskapet ser också ett tydligt problem med mobilanvändning vid stränderna.

– Man sitter på filten vid stranden och är inte i vattnet med de som är begränsat simkunniga. Det är extra viktigt att du som förälder eller vuxen förstår att du måste vara med ditt barn i vattnet, säger Karin Brand, generalsekreterare vid Svenska Livräddningssällskapet. 

Antal personer som omkommit i drunkningsolyckor

2018 (januari-juni): 62, varav 5 under 19 år.

2017: 92, varav 5 under 19 år

2016: 115, varav 10 under 19 år

2015: 122, varav 13 under 19 år

2014 137, varav 5 under 19 år

2013: 129, varav 7 under 19 år

2012: 97, varav 7 under 19 år

2011: 95, varav 9 under 19 år

2010: 79, varav 12 under 19 år

På 1960-talet drunknade i genomsnitt 340 personer varje år.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade

svenska medborgare utomlands – exklusive självmord.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Fakta: Öva i sjön

Att bada i sjön eller älven är inte som att bada i bassängen i badhuset. Träna, men gör det säkert.

Bada aldrig ensam – var minst två.

Simma längs med stranden där du bottnar. Blir du trött eller får kramp kan du sätta ner foten och gå in till strandkanten och vila där.

Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd. Lämna aldrig små barn ensamma i vatten eller under uppsikt av ett ungt barn. Lägg undan läsplatta, mobiltelefon och bok när du har ansvar att övervaka dina barn. Det finns inget utrymme för att vända bort blicken ens ett ögonblick.

Små barn som badar ska ha flytväst och inte uppblåsbara flythjälpmedel.

Drunkning går fort och sker ljudlöst, inte genom plaskande och med rop på hjälp

Gör upp en turordning om vem som passar barnen.

Vid drunkning är direkt återupplivning genom hjärt- och lungräddning avgörande för utgången.

Källa: TT/Svenska Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.