Foto: TT

Barnläkarens bästa råd till föräldrar om drunkning – så skyddar du ditt barn

Uppdaterad
Publicerad

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn i åldrarna 1-6 år. Med rätt kunskap skulle många av dem kunna undvikas. Det menar barnläkaren och bloggaren Cecilia Chrapkowska. Här är hennes bästa tips på hur du gör det säkert för barnen vid vattnet i sommar.

Tänk på att barn drunknar tyst!

Alla måste veta att barn drunknar tyst. När man drunknar och får ansiktet under vatten kan man inte skrika. Därför måste man titta på barn hela tiden när de är i vatten, tills de är så stora att de kan simma eller tills man vet att de skulle resa sig upp själva om de skulle ramla. Var aldrig längre bort än en armlängds avstånd.

Kom ihåg att en drunkning går fort!

Barn som ligger med huvudet före i vattnet håller på att drunkna. Det tar bara några minuter, sen får barnet hjärnskador som inte går att bota. Och några minuter till så är det kört.

Kom överens om vem som har uppsikt över barnen!

När man är flera vuxna är det viktigt att komma överens om vem som har barnpassningsansvar. Jag har träffat familjer där barnet har drunknat för att man har varit fyra, fem vuxna som alla trodde att någon annan höll koll. Det är oerhört tragiskt och det finns inget som ger så mycket skuldkänslor som att man var nära men inte såg. Välj ut en person som har ansvaret och lämna sedan över till nästa.

Lär barnen att simma!

Man kan passa på att använda sommaren till simskola för de lite större barnen. Simskola för spädbarn kan man gå på om man tycker att det är kul, men det från fyra, femårsåldern som det är viktigt. Sätt barnen i simskola om du har råd.

Använd flytväst!

Använd flytväst, även på bryggor och när man fiskar krabbor. Flytväst är inte ett alternativ till att hålla koll på barnen men det är ett hjälpmedel om de skulle ramla i vattnet. Det är extremt mycket lättare att plocka upp ett barn som flyter än ett som kommit under vattenytan.

Låt inte badande barn passa andra barn!

Alla barn som åker iväg och badar med bara barn ska själva vara simkunniga och man ska lita på att de beter sig vattensäkert. Var hellre jobbig och överbeskyddande, och föreslå att barnen har picknick, spelar brännboll eller fångar Pokemons i stället för att bada om du är det minsta osäker. Om det är svårt för en förälder att ha varit närvarande när någon drunknar kan man ju tänka sig hur det är för ett barn. Det vill man inte utsätta dem för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.