Foto: Läsarbild

Vild utter har flyttat in på camping

Uppdaterad
Publicerad

En utter har flyttat in på en camping i Berkinge, väster om Forsmark.

I slutet av juni rapporterade UNT om utterungens framfart på Berkinge bad och fiskecamp.

– Antingen har mamman dött eller så har hon stött ifrån sig ungen, säger Benny Djurstedt, ägare av campingen som ligger i Tierps kommun.

Nu har mårddjuret rört sig på campingområdet i över en vecka.

– Han är hur tam som helst och kommer in i receptionen och springer runt överallt. Han kunde komma fram och springa runt fötterna på en. Ibland sov han under kylarna, säger Benny Djurstedt.

Länsstyrelsen inkopplade

Benny berättar att han har kontaktat Länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

– Man har fått säga åt barn som har tagit upp den. Det är inte bra att leka med den eller lyfta upp den. Man vill inte att den ska bli tam.

UNT har intervjuat länsstyrelsens viltvårdshandläggare Lars Plahn:

– Djuret bör lämnas i fred. Det bästa är att få uttern att återvända till där den kom ifrån. Man ska absolut inte mata den. Om djuret blir beroende av mat från människa kan den få svårt att återanpassa sig i naturen, säger han.

I fredags såg Benny Djurstedt uttern senast.

– Förut såg vi den i stort sett varje dag. Förhoppningsvis har han simmat iväg lite längre bort och återgått till naturen.

Uppdatering 6 juli: Enligt UNT ska utterungen flyttas till Skansen för rehabilitering, och sedan sättas ut i naturen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.