Solcellspark på nedlagd soptipp, flipp eller flopp? Foto: TT

Vill bygga solpark på nedlagd soptipp

Uppdaterad
Publicerad

En solpark vid Hovgården i Uppsala på 125 000 kvadratmeter (cirka 21 fotbollsplaner). Det vill Malte Mehmet Köse från Uppsala solpark bygga vid Hovgården utanför Uppsala.

Tanken är att bygga på mark som täckts över och som inte går att använda att bygga några bostäder på inom överskådlig framtid.

I ett mejl till kommuen söker Malte Mehmet Köse mark till att anlägga en andelsägd solcellspark.

Malte Mehmet Köse

– Jag är miljöintresserad och vill bidra till att Uppsala når målen i den energiplan som antagits, säger Malte Mehmet Köse som är projektledare.

Han har redan haft flera möten – både med energibolag och solcellstillverkarare.

– Alla är intresserade, säger han.

Men hur mycket kostar det att bygga en sådan här park?

– Mellan 200 och 240 miljoner, skulle jag tro.

Hur ser finansieringen ut?

– Vi kommer att sälja andelar till företag och privatpersoner.

Han förklarar också att projektet bygger på bra relationer med solcellstillverkaren och den bank man har kontakter med.

Niclas Malmberg, ordförande för Miljöpartiet i Uppsala län, har fått planerna presenterade för sig:

– Det stämmer att Köse i dag informerat mig om hans idé med solcellspark på Hovgården. Själva konceptet att utnyttja Hovgården för en solcellspark är mycket klokt. Om det är möjligt utifrån Uppsala Vattens verksamhet har jag inte hunnit kolla än. Om man inte ser några hinder från bolagets sida att arrendera ut marken för en solcellsanläggning är det fullt realistiskt att genomföra.

Kan kommunen gå in ett sådant här projekt?

– Köses förslag till investering är att sälja andelar till privatpersoner, inte någon finansiering från kommunens sida. Vindkraftkooperativ är sedan länge etablerade i Sverige, och med tanke på att solceller börjar närma sig vindkraft ekonomiskt kan solcellskooperativ helt klart bli populära framöver.

Vad blir ditt nästa steg?

– Mitt nästa steg är att kolla med Uppsala Vatten.  Oavsett, vet vi att vi måste fortsätta att bygga ut produktionen av förnybar elproduktion, så Köses idé är värd att arbeta vidare med!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer