Villapriserna i Uppsala har sjunkit med tre procent jämfört med föregående tremånadersperiod. Foto: TT

Nya siffror: Villapriserna sjunker i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget ras för bopriserna i länet i oktober. I stället ökar priserna på bostadsrätter i länet som helhet.

Men i Uppsala kommun sjunker villapriserna.

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i Uppsala län ökat med två procent jämfört med föregående tremånadersperiod.

Villapriserna i länet sjunker något och minskade med en procent under samma period.

Bostadsmarknad

Villapriserna sjunker

Men det finns regionala skillnader. I Uppsala kommun sjunker priserna på både bostadsrätter och villor.

Här backade priserna per kvadratmeter på bostadsrätter med en procent jämfört med föregående tremånadersperiod. En bostadsrätt kostar nu i genomsnitt 41.203 kronor.

Priserna på villor sjunker mer. Villapriserna har minskat med tre procent jämfört med föregående tremånadersperiod. En villa i Uppsala kostar nu i genomsnitt 4.160.000 kronor.

Ökat utbud av bostäder

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, menar att det ökade utbudet av bostäder är en förklaring till den sjunkande prisutvecklingen.

– Efter år av för låg nyproduktion börjar det spela in. Priserna på nyproduktion ligger i det högre registret och där har efterfrågan inte lyckats möta upp, säger han till TT.

Priserna på bostadsrätter sjönk med en procent i hela Sverige, i centrala Stockholm och Stormalmö var nedgången något större.

Kan vara en prisplatå

Men Svensk Mäklarstatistik tror inte att de nya siffrorna behöver vara inledningen på några kraftfulla och långvariga prisfall.

– Däremot kan det vara en signal om att vi landar tydligare på en platå, under längre eller kortare tid.

Sandegren påminner om att platåer inträffat tidigare, även i närtid.

– Om vi tittar på den dyraste marknaden, Stockholms innerstad, låg vi på en platå mellan sommaren 2015 och 2016, sedan tog priserna fart igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet