Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du bland annat veta hur Virginia Lagersson gjorde för att minska sitt och kaninen Lennarts klimatavtryck. Foto: Privat

Kaninens bajs blev en ögonöppnare – Virginia i Sävja tävlar i klimatsmart liv

Publicerad

Uppsalabon Virginia Lagersson är en av tio i Uppsala som deltar i tävlingen Minimeringsmästarna som går ut på att minska sitt avfall och hur mycket man tär på jordens resurser.

– Här får jag gratis input – hur jag ska göra för att minska mitt fotavtryck, säger hon.

– Jag har skostorlek 38. Det är ganska små fötter, men alla lämnar vi fotavtryck på jorden. Som det är i dag konsumerar vi som att vi har fyra jordklot och det har vi inte – vi har bara ett, säger Virginia Lagersson som bor i Sävja.

Hon är med och tävlar i Minimeringsmästarna där hushåll i 50 kommuner över hela landet gör vad de kan för att minska sitt klimatavtryck. Bland annat får de i tre tvåveckorsperioder väga sitt hushållsavfall.

– När de dagarna var slut fick jag en chock, för jag var uppe i över 22 kilo bara av brännbart. Det mesta av det var från spån och hö och sånt från kaninburen, säger Virginia Lagersson.

Ordnar träffar

Uppsalahem och Uppsala Vatten håller under året fem träffar med olika teman som till exempel köpstopp och matsvinn.

-  Vi ser att Uppsalahem är en viktig aktör för att bidra till en hållbar livsstil. Att minska avfallet är en stor fråga för oss. Det är också en plattform där vi möter hyresgästerna och får veta vad de behöver för en mer hållbar livsstil, säger Nina Rubensson, hållbarhetsstrateg på Uppsalahem.

Tävlingen pågår i ett år och avslutas i oktober.

I videon ovan får du höra Virginia berätta mer om tävlingen och hur hon har minskat kaninen Lennarts klimatavtryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer