Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler är nöjd med kammarrättens dom, men menar också att det finns mycket kvar att jobba med. Foto: SVT/Astrid Iselidh

Akademiska sjukhuset slipper vite på 20 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten häver Ivo:s krav på 20 miljoner i vite som region Uppsala haft på grund av vårdplatsbristen. Men bristen på vårdplatser är fortfarande ett problem för sjukhuset.

Enligt kravet från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skulle Akademiska sjukhuset i Uppsala senast i september i år ha totalt 612 vårdplatser tillgängliga för inläggning av patienter inom den somatiska specialistsjukvården. Kammarrätten slår dock fast att det i lagen inte finns några uttryckliga bestämmelser om hur många vårdplatser en region måste ha, skriver Läkartidningen.

2021 konstaterade Ivo att vårdplatsbristen på Akademiska medförde allvarliga risker för patientsäkerheten, och om inte problemen åtgärdades riskerade regionen ett vite på 20 miljoner kronor.

Otydligt föreläggande

Kammarrätten upphävde även den gången vitesföreläggandet efter ett överklagande av Region Uppsala. Orsaken var föreläggandet inte var tillräckligt tydligt och precist, menade domstolen.

-  Jag tycker det är bra, så att vi kan koncentrera oss på patientsäkerheten och hur vi löser helheten, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler.

I somras gjorde Ivo ett nytt försök med ett uppdaterat vitesföreläggande där man påpekade att ingen förbättring syntes – snarare rörde det sig om en ökad vårdplatsbrist. Men nu har kammarrätten i Göteborg alltså beslutat om ett nytt upphävande. Domstolen poängterar dock att man inte bedömer behovet av vårdplatser, bara vitesföreläggandets utformning.

I videon hör du mer om hur Mikael Köhler ser på beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.