Foto: TT

Vittnet om tiden i församlingen: ”Det var fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

”De sista åren var fruktansvärda”, berättar en tidigare medlem från den i dag nedlagda Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Hon vittnar om en sträng kultur där fysiskt våld förekom.

Sedan 2004 har Knutby varit känt för den församling där pastorn Helge Fossmo och Åsa Waldau styrde. Under tisdagen kom beskedet att tre före detta pastorer i församlingen, däribland Waldau, åtalas för misshandel och sexuellt utnyttjande av en person i beroendeställning.

Nu står flera berörda inför en lång rättsprocess.

– Det är en stor skara människor som har blivit enormt skadade. Alla har inte vågat berätta eller gå till polisen, säger en tidigare medlem.

Hon menar att även hon var rädd, men till slut kände sig tvungen att berätta vad som försegått bakom stängda dörrar.

– Jag kunde inte ha det på mitt samvete att de skulle får leva fritt i vårt samhälle – de är farliga. Då kände jag att jag var tvungen att vittna om vad som hänt, säger hon.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.