Visa alla (2)

Efter branden: Polisen utreder grov mordbrand

Publicerad

Det brinner fortfarande i fastigheten i Enköping, där drygt ett 40-tal lägenheter fick evakueras natten till söndag. Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Det finns i nuläget ingen misstänkt.

– Vi rubricerar det som mordbrand sedan får utredningen visa vad som var orsaken till branden, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisregion mitt.

Området kring huset har spärrats av och det kommer att genomföras en teknisk undersökning på platsen. Polisen har under måndagsförmiddagen lämnat över bevakningen av fastigheten till ett vaktbolag.

– Det betraktas som en brottsplats och måste bevakas. Dels därför, men dels också för att skydda folks egendom, säger Jonas Eronen.

Vinden har fått brinna

Enligt räddningstjänsten brinner det fortfarande på några mindre platser på taket.

– Men vi har precis lämnat över kontrollen till fastighetsägaren. Vi har låtit vinden brinna ut, för det är ett betongbjälklag så det finns ingen risk för spridning i resten av fastigheten, säger Robert Björklund, insatsledare på Räddningstjänsten Enköping-Håbo.

Totalt har ett 60-tal brandmän från bland annat Stockholm hjälpt till med insatserna på plats. 45 lägenheter har, enligt Enköpings kommun, evakuerats. Totalt har 78 personer drabbats av branden. Initialt öppnade Enköpings kommun upp en skola för att de evakuerade skulle ha tak över huvudet. Under måndagen meddelade Cecilia Toresäter, kommunikationschef vid kommunen, att boendefrågan är löst med hjälp av olika försäkringsbolag.

– En del bor på hotell och andra hos släkt och vänner. Det här är naturligtvis en stor tragedi för de drabbade. Vi känner ett stort ansvar för våra medborgare och om det är så att deras skyddsnät inte räcker till får de vända sig till oss, säger Cecilia Toresäter.

Fastighetsägaren Brogripen kommer, tillsammans med ett försäkringsbolag och deras experter, att se över skadorna på byggnaden för att avgöra vilka åtgärder som ska genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer